Πίνακας ανακοινώσεων

- Πρόταση για ποδηλατική αποστολή τον Μάιο του 2013 

Τίτλος: Αλιάκμωνας 2013.
Τόπος και σκοπός: γνωριμία με τον μεγαλύτερο ποταμό της Ελλάδας, που είναι ελληνικός από τις πηγές μέχρι τις εκβολές, τον γιο του Ωκεανού και της Τιθύος, τον ευρύτερο χώρο του με το περιβάλλον, ιστορία, πολιτισμό.
Χρόνος: κάπου ανάμεσα μέσα Μαίου με τέλη Ιουνίου 2013. Τέλος άνοιξης προς αρχή καλοκαιριού.
Διάρκεια: 10 μέρες το λιγότερο, 15 ημέρες πρέπει να είναι ικανοποιητικές για την παρακάτω διαδρομή.
Ρυθμός και στυλ: Χαλαρά και περιηγητικά (καθημερινή απόσταση το πολύ 80χλμ.). Θα έχουμε υπολογιστή με λεπτομερή χάρτη, και τα απαραίτητα για φαγητό και ύπνο. Γνωριμία με τους ανθρώπους, φωτογράφιση, καταγραφή, κέφι και ξεγνοιασιά απαραιτήτως.
Διαδρομή γενικά: Η διαδρομή θα ξεκινήσει από την προστατευόμενη (στα χαρτιά) περιοχή Natura του Γράμμου, όπου πηγάζει ο Αλιάκμωνας, και θα καταλήξει στο εθνικό πάρκο (στα χαρτιά είπαμε...) των εκβολών Αξιού-Λουδία-Αλιάκμωνα. Ξεκινάμε από Κόνιτσα, σε 2 μέρες φτάνουμε στο χωριό Γράμμος (Γράμμουστα) σε υψόμ. 1440 μέσω Αετομηλίτσας από δασική διαδρομή. Αφιερώνουμε 1 ημέρα σε ανάβαση στο Γράμμο (περπάτημα) για εγκλιματισμό/φόρτωση οξυγόνου. Ξεκινάμε από εκεί να ακολουθούμε τον ποταμό προς τα κάτω μέχρι τη θάλασσα. Γράμμος, Νεστόριο, Πεντάβρυσο. Μία μέρα επίσκεψη στην Καστοριά, όπου κάνουμε τον γύρο της λίμνης και τα παραλίμνια χωριά. Μανιάκοι, Άργος Ορεστικό, Νεάπολη, χωριό Αλιάκμωνας, Τσοτίλι (μέσα από τα χωριά πάντα). Αφιερώνουμε 2-3 μέρες στην επαρχία Βοΐου ν. Κοζάνης, κοντά στον ρου του Μπίστριτσα, παραπόταμου του Αλιάκμονα, με τα παραδοσιακά γεφύρια. Αξιόκαστρο, Μηλιά και μουσείο φυσικής ιστορίας, Άγ. Γεώργιος, Γρεβενά, ποτ. Βενέτικος, Αγ. Θεόδωροι, Καρπερό, Παλιουριά, μονή Νικάνορος, Χρώμιο και μουσείο μακεδονικού αγώνα στο Βούρινο, Αιανή, Ρύμνιο, Σέρβια, Νεράιδα, Βελβεντός, Πολύφυτο, Ριζώματα, Σφηκιά, στενά Αλιάκμωνα και φράγματα, Αγ. Βαρβάρα. Από τη Βέροια, όπου τα παλιά χρόνια ήταν μέχρι εκεί πλωτός ο Αλιάκμωνας από θαλάσσης, ακολουθεί το τελευταίο πεδινό κομμάτι μέσα από τα χωριά του κάμπου μέχρι το Αιγίνιο. Για τις εκβολές δεν υπάρχουν πληροφορίες για δρόμους, συνεπώς ρωτάμε επιτόπου.

Αυτό είναι ένα γενικό πλαίσιο. Όσοι ενδιαφερόμαστε καλό είναι να επικοινωνήσουμε και να γνωριστούμε αρκετά πριν την εξόρμηση για να είμαστε προετοιμασμένοι και να περάσουμε καλά. (Πολύ καλά, το απλώς καλά δεν είναι επιτρεπτό.)

Παρά την κρίση χρόνου που όλοι λίγο πολύ έχουν, ένας μακροπρόθεσμος προγραμματισμός για εξορμήσεις, πέρα από τα "εύκολα" μονοήμερα ή διήμερα, μάς βοηθάει ή μι τι άλλο... να ονειρευόμαστε. Ακόμα κι αν τελικά κάποιος δεν μπορέσει να έρθει ας χαρεί που άλλοι θα το κάνουν, και τελικά από τη χαρά αυτών που καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν κάτι παίρνουν λίγο και οι υπόλοιποι, κι εκείνοι που δεν μπόρεσαν. Είναι κι αυτό ένα κομμάτι της χαράς της επικοινωνίας.........
Πληροφορίες: σελ 1, σελ 2, σελ 3, σελ 4.- Το Ταξίδι του Ιάσονα

Σεπτέμβριος 2009 - Το ταξίδι ολοκληρώθηκε.

6 σχόλια:

miltous3 είπε...

Εύγε!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σου και σου εύχομαι δύναμη και καλή συνέχεια στο δρόμο σου.Περιμένω με ανυπομονησία να γυρίσεις και να μας διηγηθείς τις ιστορίες σου. Μην βιαστής όμως, φρόντισε να γεμίσεις καλά και όταν με το καλό επιστρέψεις αράδιασε τα όλα εδώ...Ε ρε η μαγεία του δρόμου!!!
Αλέξανδρος.

alexandros είπε...

Καλός ήρθες φίλε μου, το ταξίδι σου είναι κάτι μοναδικό και για σένα αλλά και για μένα που το ακούω. Μπράβο σου και εύχομαι να μας δώσεις αν μπορέσεις και λεπτομέρειες κάποια στιγμή, καθότι σκέφτομαι για του χρόνου
κι εγώ ένα ταξίδι στην Καππαδοκία με ποδήλατο. Και πάλη μπράβο σου.!!

Αλέξανδρος.

miltous3 είπε...

Φίλε μου ταξιδευτή που τα σοκάκια μας δυστυχώς ακόμα να συμπέσουν, σου λέω και πάλι εύγε!!!

...αλλά γιατί έχω την εντύπωση ότι το ετοίμαζες για του χρόνου...

Πάντα τέτοια!!!

Αθανάσιος Πανταζίδης είπε...

Ειμαι από Έβρο.Καταπληκτικο και σηνάμα φανταστηκό το blog σου

Θανάσης είπε...

Είμαι από Έβρο και μαγεύτικα από τα ταξίδια σου μπράβω.Σκεφτομαι να κάνω και εγω φέτος άνα ταξίδη γυρω στα 200 χλμ. πιστευω να πετύχω και εγώ σαν και εσένα