Επιλογή ποδηλάτου: ένας πολύ σύντομος οδηγός για τον αρχάριο ταξιδιώτη

Καθώς η "τουριστική ποδηλασία" γνωρίζει μεγάλη άνθηση, ολοένα περισσότεροι χρήστες ποδηλάτου προβληματίζονται για το ποδήλατο που πρέπει να χρησιμοποιήσουν. Το πρόβλημα είναι πραγματικό, γιατί η ποδηλασία σε μακρυνές περιοχές και με συνθήκες δύσκολες και απρόβλεπτες έχει ειδικές απαιτήσεις στα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσω να δώσω έναν αρχικό προσανατολισμό, με σκοπό να βοηθηθείς στις βασικές επιλογές, και για το ίδιο το ποδήλατο αλλά και για τα υπόλοιπα υλικά στα οποία θα επενδύσεις.

 


Ωραία λοιπόν, θέλουμε να πηγαίνουμε σε μακρινές περιοχές με το ποδήλατό μας. Αυτό που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι κάτι απλό και βασικό: ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες, τα βασικά χαρακτηριστικά, της δραστηριότητας αυτής. Είναι τρία βασικά πράγματα:
1. θα είμαστε μακριά, μόνοι, αβοήθητοι, αυτάρκεις,
2. θα μεταφέρουμε βάρος,
3. θα συναντούμε απρόβλεπτες και ίσως δύσκολες συνθήκες, και όσον αφορά στον καιρό αλλά και στο τεραίν.

Πρέπει να αναλύσεις, να σκεφτείς αυτές τις απαιτήσεις, βάζοντας όλα αυτά μαζί στο λογαριασμό. Δεν είναι μόνο κάποια εργαλεία και γνώσεις για να λύνεις τεχνικά θέματα σχετικά με το ποδήλατο (και όχι μόνο) όπως τα τρύπια λάστιχα. Δεν είναι μόνο αυτό. Είσαι μακριά σημαίνει ότι θέλεις αξιοπιστία σε όλα. Δεν θέλεις να ξεμείνεις στη μέση του πουθενά και να περιμένεις βοήθεια από τον ουρανό! Η αξιοπιστία των υλικών έχει σημασία πρώτα από όλα. Το πρώτο που πρέπει να σε απασχολήσει. Γενικά μιλώντας όσον αφορά τα υλικά κάθε είδους, σχεδόν πάντα η αξιοπιστία συγκρούεται με την απόδοση. Κλασικό, το πιο βασικό, ο σκελετός του ποδηλάτου: όσο πιο γερός θα είναι ο σκελετός τόσο λιγότερο θα φλερτάρει με την απόδοση απλά γιατί θα είναι βαρύτερος. Αφού θέλεις αξιοπιστία θα πρέπει να βάλεις στην άκρη την απόδοση.

Αυτό που μετράει όταν παίρνεις ένα ποδήλατο και φεύγεις είναι η σιγουριά ότι θα γυρίσεις χωρίς τεχνικά προβλήματα. Δεν είναι η άνεση που σε νοιάζει, είναι η ασφάλεια. Άνεση δεν θα έχεις έτσι κι αλλιώς. Αυτό το ξέρεις, το δέχεσαι, το αποδέχεσαι, και στην πραγματικότητα το επιζητάς! Αυτό είναι που θα απολαύσεις! Αν ήθελες άνεση δεν θα πήγαινες στου διαβόλου τη μάνα, θα καθόσουν σπίτι και θα περνούσες καλά. Κι όμως ξέρεις ότι εκεί έξω στο άγνωστο θα περάσεις υπέροχα! Αλλά πρέπει να πας και να γυρίσεις χωρίς τεχνικά προβλήματα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να φύγεις με όρεξη να απολαύσεις μια διαδρομή ή έναν τόπο και να αναγκαστείς να ακυρώσεις την αποστολή σου λόγω τεχνικών προβλημάτων. Είναι σκέτη απογοήτευση.

Με βάση αυτή τη λογική, αρχίζεις να εξετάζεις όλα τα υλικά σου ένα-ένα. Αρχίζοντας από τον σκελετό του ποδηλάτου -θέμα που αφορά το είδος του ποδηλάτου- θέτεις το ερώτημα "ποιο υλικό σκελετού είναι το πιο αξιόπιστο;". Αμέσως θα έχεις την απάντηση: το κλασικό "σίδερο", μακριά από τα σύγχρονα εξελιγμένα υλικά όπως αλουμίνιο ή κάρμπον. Σε όλα τα υλικά θα προχωράς με την ίδια λογική για να δίνεις τις απαντήσεις σου. Έτσι θα σκεφτείς για όλα, μέχρι και για το παραμικρό πράγμα που θα κουβαλήσεις μαζί σου. Με αυτή τη λογική, θα κρίνεις στην πράξη την λειτουργικότητα του κάθε υλικού, και σταδικά με την εμπειρία θα αναπροσαρμόζεις υλικά και καταστάσεις έτσι ώστε να παίρνεις από αυτή την υπέροχη και δημιουργική δραστηριότητα τη μέγιστη ικανοποίηση.

Γενικά μιλώντας, υπάρχουν δύο τάσεις στην χρήση του ποδηλάτου για μεγάλες αποστάσεις. Το λεγόμενο "bicycle touring", ο κλασικός "ποδηλατοτουρισμός", το "ταξίδι με ποδήλατο", έχει να κάνει με την χρησιμοποίηση του ποδηλάτου για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με "χαλαρό" τρόπο, ενώ το λεγόμενο "bikepacking" έχει να κάνει με γρήγορες διαδρομές σε μεγάλες αποστάσεις, με χρήση πιο εξελιγμένων υλικών και στη λογική της απόδοσης χρόνων/αποστάσεων. Αυτό το άρθρο ακολούθησε τη λογική του κλασικού bicycle touring. Εάν σε ενδιαφέρει το bikepacking, εκεί πλέον απαιτούνται πολύ πιο εξειδικευμένα υλικά και γνώσεις και ικανότητες που ξεφεύγουν από το επίπεδο του αρχαρίου. Μην ψάχνεις λοιπόν για "περίεργα" και ακριβά ποδήλατα και υλικά. Στην κυριολεξία, μπορείς να ξεκινήσεις με έναν σκελετό ποδηλάτου που μπορείς να βρεις μέσα σε σκραπ, να τον πάρεις και να χτίσεις ένα ποδήλατο με απλά βασικά περιφερειακά. Αυτό το ποδήλατο μπορεί να σού δώσει τις πρώτες υπέροχες ποδηλατοτουριστικές απολαύσεις!