Η άλλη μηχανή



Είναι η απλούστερη και καταπληκτικότερη μηχανή αυτοκίνησης που κατασκεύασε ο άνθρωπος. Έχει δυο ρόδες και κινείται με τη δύναμη του ανθρώπου, κυρίως με τους μύες των ποδιών που είναι οι ισχυρότεροι μύες του σώματος.




Τα απλά πράγματα χρειάζονται οδηγίες; - Όχι. Κι όμως για αυτή τη μηχανή χρειάζονται οδηγίες. Γιατί η μηχανή αυτή είναι μια «άλλη μηχανή», μια μηχανή παρεξηγημένη. Σε αυτό το «σχολείο» δεν θα βρείς τεχνικής φύσεως πληροφορίες, τέτοιες μπορείς να βρεις σε πολλές ποδηλατικές ιστοσελίδες. Δεν απευθύνεται τόσο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους, αλλά σε αυτούς που δεν το χρησιμοποιούν ακόμα για τουρισμό και ταξίδι σε μεγάλες αποστάσεις. Οι πρώτοι λίγο-πολύ ξέρουν τι δεν χάνουν, οι δεύτεροι καθόλου δεν ξέρουν τι χάνουν!

Η χρήση του ποδηλάτου σε αυτό το πνεύμα, σημαίνει τρία πράγματα: υγεία, χρησιμότητα και ευχαρίστηση.
Α) Υγεία: υγεία και ατομική και συλλογική. Πρώτα-πρώτα ατομική υγεία γι΄ αυτόν που το χρησιμοποιεί, και σωματική υγεία και ψυχική υγεία. Έπειτα υγεία για το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, γιατί η χρήση του ποδηλάτου δεν επιβαρύνει την πόλη, την ύπαιθρο, το περιβάλλον από κάθε σκοπιά, σε σύγκριση με τη χρήση του αυτοκινήτου και των άλλων μηχανικών μέσων. Με το ποδήλατο δεν σεβόμαστε μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους άλλους.
Β) Χρησιμότητα: πρακτική αξία, αξία χρήσης, ευκολία χρήσης, μια απλή τεχνολογία και μια ευκολία που είναι άμεσα προσβάσιμη και χρησιμοποιήσιμη από τον καθένα, χωρίς γνώση, χωρίς έξοδα.
Γ) Ευχαρίστηση: ποιος δεν θυμάται το πρώτο του ποδήλατο όταν ήταν παιδί; Το ποδήλατο μας βοηθάει να μείνουμε παιδιά.

Το δικό μας ποδήλατο δεν είναι το αγωνιστικό ποδήλατο. Δεν μας ενδιαφέρει να πάμε γρήγορα. Μας ενδιαφέρουν όλα τα υπόλοιπα εκτός από την ταχύτητα!

Η πραγματική αυτοκίνηση

Εμείς αυτό-κινούμαστε πραγματικά. Η λέξη «ποδήλατο» είναι από τα πιο πετυχημένα παραδείγματα της ελληνικής γλωσσοπλασίας: πους (πόδι) + ελαύνω (οδηγώ, ωθώ, κινώ). Το ποδήλατο είναι η πραγματική αυτοκίνηση και όχι το αυτοκίνητο, γιατί το αυτοκίνητο κινείται με εξωτερική ενέργεια δηλ. με τη χημική ενέργεια του ορυκτού καυσίμου.

Για να μη παρεξηγηθώ από κανέναν "έξυπνο" αυτοκινητιστή: και εγώ έχω αυτοκίνητο. Στην οικογένεια έχουμε μάλιστα δύο αυτοκίνητα. Το κάθε εργαλείο είναι για διαφορετική δουλειά. Προσωπικά, ξέρω να χρησιμοποιώ και τα δύο - και το ίδιο εύχομαι για τον καθένα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να συμπληρώσω κάτι που διάβασα πρόσφατα στην εγκυκλοπαίδεια του Κουστώ (γραμμένη πριν από περίπου 35 χρόνια, καταπληκτική και για την οικολογική της σκοπιά). Η κατάταξη για τον πιο αποδοτικό τρόπο μεταφοράς εμβίων όντων έχει ως εξής:

1) Συνδυασμός αναβάτη-ποδηλάτου
2) Άλογο (χωρίς τον αναβάτη)
3) Θαλάσσια θηλαστικά και θερμόαιμα ψάρια

Δηλαδή η ενέργεια που δίνουμε έχει την μέγιστη απόδοση στην μετακίνηση, μέσω του ποδηλάτου.