28/9/17

Hub dynamo ως... hand dynamo.

Ένα hand dynamo δίνει τη δυνατότητα στη μέση του πουθενά να φορτίσεις όποια συσκευή δέχεται ρεύμα USB. Μια μανιβέλα δίνει κίνηση σε έναν εναλλάκτη και μετά από ανόρθωση παίρνεις ένα ρεύμα περίπου 250 μιλιαμπέρ στην καλύτερη περίπτωση. Θα δούμε μια απλή ιδέα: πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε το hub dynamo του ποδηλάτου μας σαν hand dynamo.



-Ένα τυπικό, απλό, φτηνό, συνηθισμένο, hand dynamo.

Γυρνάμε το ποδήλατο ανάποδα. Βγάζουμε τη μπροστινή ρόδα και τη δένουμε επάνω στο ψαλίδι εκείνο που έχει το connector του δυναμό, αλλά από την έξω πλευρά του σκελετού, όπως δείχνει η επόμενη εικόνα. Εάν το δυναμό έχει βίδες όπως στην περίπτωσή μου, σφίγγουμε λίγο με την ίδια τη βίδα ίσα-ίσα για να σταθεροποιηθεί η ρόδα, δεν χρειάζεται πολύ σφίξιμο, ενώ εάν η ρόδα έχει μπλοκάζ ίσως βοηθήσει ένα spacer για τη σταθεροποίηση της ρόδας. Μετά συνδέουμε και το connector για να πάρουμε το ρεύμα.


-Μία ρόδα ποδηλάτου δεμένη στο ψαλίδι της με έναν ανορθόδοξο τρόπο...

Στη συνέχεια πρέπει να περιστρέψουμε τη ρόδα. Επειδή όμως δεν είναι εύκολο να γυρίζουμε τη ρόδα χώνοντας κάτι μέσα στις ακτίνες (και σίγουρα καθόλου cool), κατασκευάζουμε μια μικρή μανιβέλα την οποία θα δέσουμε με δύο βίδες επάνω στο πλαϊνό του δυναμό για να κάνουμε εύκολη την περιστροφή.

Πρέπει να εξηγηθεί, ότι στις συσκευές γενικώς αρέσει ένα σταθερό ρεύμα φόρτισης, όχι μεταβαλλόμενο, και για αυτό το λόγο η ρόδα μας θα πρέπει να περιστρέφεται με σχετικά σταθερή ταχύτητα. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά το γύρισμα, μόνο πρέπει να αποφεύγεται το σταμάτα-ξεκίνα (βοηθά σε αυτό ένας διακόπτης), και τίποτα περισσότερο από αυτό. Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Και πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι γενικά η χρήση ενός δυναμό ποδηλάτου για φόρτιση συσκευών απευθείας παρουσιάζει αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε λοιπόν έναν τρόπο να δώσουμε ασφαλές σταθερό ρεύμα στις συσκευές μας.

Οι δύο τρύπες επάνω στο πλαϊνό του δυναμό εύκολα ανοίγονται στο αλουμίνιο. Οι βίδες μπορεί να είναι Μ5 ή Μ4 και με ένα κολαουζάκι ανοίγουμε και πάσα. Η μανιβέλα γίνεται στραβώνοντας μια αλουμινόλαμα που πάνω της κάθεται με βίδα ένα κομμάτι ξύλο για χειρολαβή, όχι σφιχτά για να γυρίζει ελεύθερα.

 

-Μια μανιβέλα δεμένη πάνω στο δυναμό, για περιστροφή της ρόδας με το χέρι.

Γυρνάμε λοιπόν τη ρόδα, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, γυρνώντας αργά και σταθερά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του 3N70, με μια συχνότητα περίπου 120 στροφές/λεπτό θα έλεγα κατ΄ εκτίμηση ότι βγάζει γύρω στα 500 μιλιαμπέρ σταθερό ρεύμα, το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις όπως η καρδιά σου αγαπά. Ενδεικτικά αυτό το ρεύμα φορτίζει πλήρως το κινητό τηλέφωνο σε λιγότερο από μισή ώρα. Εννοείται ότι το ρεύμα του εναλλάκτη το περνάς από μια γεφυρούλα διόδων και έναν ηλεκτρολυτικό πυκνωτή για ανόρθωση/σταθεροποίηση.



-Οι δύο βίδες παρκαρισμένες επάνω στο δυναμό.


-Αυτό είναι το κόστος των έξτρα πραγμάτων που πρέπει να έχουμε μαζί μας. Όγκος και βάρος, αμελητέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: