30/9/24

Βόρεια Ελλάδα, Αυγ-Σεπ/2024

 Σύνοψη δημοσιεύσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη σελίδα του fb - https://web.facebook.com/ialliellatha/.

===========

... ... ...

24/8/2024

Μετά τη Νύχτα των Γουρουνιών. Η εμπειρία δείχνει ότι στα δρυοδάση κάνεις τον πιο βαθύ ύπνο και με τα καλύτερα όνειρα. Με ξυπνούσαν τα αγριογούρουνα, βγαίναν τσάρκα εμπνευσμένα από το υπέροχο φεγγαρόφωτο, κι όμως σηκώθηκα νωρίς φρέσκος και ορεξάτος και έτοιμος για όλα.



 

=============

24/8/2024

Μέρος 1/2.
Δες όμως και το 2ο μέρος, την επόμενη δημοσίευση για να το καταλάβεις... ολόκληρο... 

https://web.facebook.com/ialliellatha/videos/8552902348055933

=============

24/8/2024

Μέρος 2/2. Βλ. προηγούμενη δημοσίευση.
Γιατί αν με ρωτούσαν σε ποιο μέρος, θα έπρεπε να απαντήσω, και δεν θέλω να αδικήσω κανένα τόπο, παντού υπάρχουν και οι άξεστοι καράβλαχοι και οι ωραίοι άνθρωποι.
 

==============
 
25/8/2024
 
Κραυγές μιας Ελλάδας που ξεμένει στα αζήτητα.
 

 
===============
 
25/8/2024
 
Σήμερα ήταν μέρα φρουτοθεραπείας. Όλη μέρα περνώντας μέσα από τα χωριά έβρισκα φρούτα, δέντρα ξεχασμένα, παραδοσιακές παλιές ποικιλίες, σε αυλές και κτήματα και χωράφια, να σε περιμένουν έτοιμα και φρέσκα να απλώσεις το χέρι σου να τα απολαύσεις. Τα πεπόνια και τα αμπέλια συνήθως με ηλεκτροφόρα σύρματα για τις αρκούδες, αγριογούρουνα κλπ. που τα περνάς με μια δρασκελιά. Πεπόνια, αχλάδια βαρίδια και κοντούλες, μήλα, ξυνόμηλα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, κορόμηλα ήμερα και άγρια, σύκα, σταφύλια, ένας απέραντος μοναδικός διατροφικός πλούτος μιας Ελλάδας που εγκαταλείπεται χρόνο με το χρόνο και περισσότερο.
 




 
 
===============
 
26/8/2024
 
Ένα μπλουμ στον Αλιάκμονα έτσι για το καλό επιβάλλεται.
 

 
 
===============
 
27/8/2024
 

 
===============
 
28/8/2024
 
Απολαμβάνοντας την βροχή.
 

 
 
================
 
28/8/2024
 
Κι ένα υπέροχο ψητό ετοιμάζεται στο φούρνο. Σλουρπ.
 

 
 
=================
 
28/8/2024
 
Ο πρώτος ήλιος χαϊδεύει τις κορφές των Αρρένων, πάνω από τα Μουτσάλια, έναν από τους απομένοντες παραδείσους των ελληνικών βουνών σκαρφαλωμένο στην οροσειρά του Γράμμου στα 1750 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Ένας παράδεισος που πραγματικά θα τον δικαιούσαι και θα τον απολαύσεις καλύτερα αν τον κατακτήσεις με τη δική σου δύναμη, αν τον ανέβεις με τα δικά σου πόδια.
 











 
 
================
 
29/8/2024
 
Χαμένος στα δάση του Γράμμου...
 











 
 
===============
 
29/8/2024
 
*-Τουρισμό θέλετε; Να ο ιδανικός τουρισμός!-*

Αετομηλίτσα Γράμμου, υψόμετρο 1432μ. Ένα προκάτ ξύλινο σπιτάκι σε μια παιδική χαρά έγινε το τέλειο καταφύγιο σε μια ξαφνική καταιγίδα με χαλάζι. Το σπιτάκι χωράει δυο ποδηλάτες με τα ποδήλατα, έχει μοκέτα στο πάτωμα για να μπαίνεις χωρίς παπούτσια. Γλυκιά ησυχία, νερό πηγής κοντά, θέα στα βουνά του νότου πέρα μέχρι το Σμόλικα. Με το ρίσκο του άστατου καιρού, θα μείνω στο υπέροχο ξενοδοχείο και για το βράδυ. Πόσο φανταστικό θα ήταν οι δήμοι να βάζουν τέτοια σπιτάκια στα ελληνικά βουνά για να εξυπηρετούν τους ποδηλάτες, και άλλους φυσικά, και να υπάρχει ένας χάρτης online με τα σημεία τους GPS. Σε κάποιες περιοχές στην Ευρώπη γίνεται αυτό. Τέτοιες απλές κινήσεις θα έφερναν τον κόσμο στη φύση, θα έφερναν κοντά τον κόσμο δημιουργώντας υγιείς σχέσεις και δράσεις με οικολογικό και κοινωνικό πρόσωπο, και επιτέλους διάβολε θα έφερναν σωστό ξένο τουρισμό, κι αυτό θα ήταν η καλύτερη διαφήμιση και για τη χώρα και για τη φύση και για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα έχει όλες τις ιδανικές προϋποθέσεις να γίνει ο απόλυτος ποδηλατικός προορισμός με τρόπο που σέβεται και το περιβάλλον και τις κοινωνίες. Αυτός θα ήταν υγιής τουρισμός, όχι οι ορδές οι τζαμπατζήδες με τα αυτοκινούμενα που δεν αφήνουν ούτε δεκάρα στη χώρα, αφού το αλισβερίσι γίνεται έξω παίζοντας κέρδη στην πλάτη της χώρας που κατάντησε αποικία, αφού ακόμα και τα καύσιμα και όλα τα αγοράζουν πακέτο εκεί στις εταιρείες, δεν αγοράζουν τίποτα εδώ αλλά αφήνουν μονάχα ρύπανση σκουπίδι και σκ@τό. Αλλά σε τούτη τη ρημαδόχωρα που αποτελείται από πονηρούς εξουσιαστές και βλάκες εξουσιαζόμενους έχω πάψει να ελπίζω.
 




 
 
================
 
30/8/2024
 
Αετομηλίτσα.
 
 
  
================
 
30/8/2024
 
Αετομηλίτσα.



=================

30/8/2024

Στο βασίλειο του μαυρόπευκου. Από την Αετομηλίτσα κατεβαίνοντας προς Σαραντάπορο και Κόνιτσα, μέχρι τα 900 μέτρα υψόμετρο περίπου όπου αρχίζει δάσος βελανιδιάς, περνάς μέσα από δάσος μαύρης πεύκης (Pinus nigra) με δέντρα που φτάνουν ίσως και τα 40 μέτρα ύψος.
 






==============

31/8/2024

Για βοσκή, μετά το άρμεγμα.
 
 
===============
 
1/9/2024
 
Διαδρομή: Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) - Σαμαρίνα - Σμίξη.
 
















 
  
===============
 


===============

3/9/2024

Μια διανυκτέρευση στη Βωβούσα πάντα μένει αξέχαστη.
 



 
===============
 
Τεραστίου μεγέθους κόπρανα, προφανώς από αρκούδα. Περιέχουν πολλών ειδών σπόρους και καρπούς που το ζώο έφαγε σχεδόν μισομασημένους. Το παράξενο; Δεν έχουν καμία οσμή σκατίλας, αλλά μια ευχάριστη μυρωδιά οινοπνεύματος όπως τα τσάμπουρα των σταφυλιών μερικές μέρες μετά το πάτημα! Το ηθικό δίδαγμα: άμα ζεις στη φύση ακόμα και το σκ@τό σου ευωδιάζει.
ΥΣ. Μη γελάς καθόλου, δεν είμαστε για γέλια, για κλάματα έχουμε γίνει...
😉
 

 
================
 
4/9/2024
 
Καλωσορίζοντας τις πρώτες ψιχάλες στην άκρη της λίμνης, παρέα με κατάλευκα νούφαρα, μωβ κρόκους, δυο βουτηχτάρια, και πολύχρωμες λιβελούλες.
 



 
===============

5/9/2024

-Η Δύναμη της Ζωής-
Εντάξει για να είμαι ειλικρινής, μόλις ξεχύθηκαν ουρλιάζοντας από τη στροφή του δρόμου προς στιγμήν τα χρειάστηκα. Το κοπάδι πλησίασε αλλά ο βοσκός δεν φάνηκε ακόμα. Ήταν από τις δύσκολες περιπτώσεις, εκεί όπου η γνώση και εμπειρία θα σε σώσουν, γιατί για να το πούμε απλά με μια λάθος κίνηση από τη μεριά σου τα σαγόνια τους μπορούν να σε κάνουν κομμάτια σε χρόνο μηδέν. Προσπάθησα να φέρω τη σκύλα δίπλα στο ποδήλατο για φωτογραφία για να δείξω τη "διαφορά" μεγέθους, σε εισαγωγικά γιατί διαφορά δεν υπάρχει! Μού πήρε μια ώρα να απαλλαγώ από το θηρίο με διάφορα τεχνάσματα, για να μπορέσω να μαγειρέψω και να φάω, με δάγκωνε και με τραβούσε γιατί ήθελε χάδια και παιχνίδια! Ο ελληνικός ποιμενικός είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση δαμασμού της φύσης από τον άνθρωπο, για την επιβίωση στο σκληρό αλπικό περιβάλλον και στη ζούγκλα των ψηλών βουνών με τους λύκους και τις αρκούδες και όχι μόνο, αφού διαφορετικά η κτηνοτροφία θα ήταν αδύνατη. Αυτό το βροχερό απόγευμα στη λίμνη Αώου στα 1400 μέτρα ψηλά είχα μια στενή επαφή τέταρτου τύπου, μια επανασύνδεση με το βασικό ένστικτο και πρωτογενή δύναμη της ζωής, μια αναβάπτιση στην κολυμβήθρα του κόσμου που με άφησε δυνατότερο και σοφότερο.
ΥΣ. Bonus για τους φιλομαθείς, ένα μαθηματάκι ετυμολογίας. ΙΣ στους αρχαίους, η βασική ζωτική δύναμη που συνέχει και κινεί τους ζωντανούς οργανισμούς, αυτό που σήμερα λέμε ενέργεια. Ισχύς = ις + έχειν, το να έχει κάποιος άφθονη ενέργεια, να είναι ισχυρός. Ασθένεια, α στερητικό συν σθένος, το αντίθετο της ισχύος, η έλλειψη ενέργειας. Ίασις, η ανατροφοδότηση του οργανισμού και αποκατάσταση της ενέργειας (με όλα τα παρακλάδια στα διάφορα όργανα). Ιατρική, η γνώση και τέχνη αυτής της αποκατάστασης. Αυτά... παλιά και διαχρονικά... τι γίνεται σήμερα άλλη ιστορία.
 
 


===============

Η σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία του αγωνιζόμενου τσομπάνη.
 

 
================
 
6/9/2024
 
Πρωινό, λίμνη Αώου, υψόμ. 1430μ.
 

 

=================

10/9/2024

Διάσελο Σαμαρίνας, υψόμ. 1700μ.
 




 
================
 
Οι δρόμοι οι λιγότερο ταξιδεμένοι δίνουν τα καλύτερα ταξίδια.
 

 
... ... ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: